Lichenen (voorheen korstmossen)

(Studiegroep)

We hebben sinds begin 2020 een nieuwe studiegroep Korstmossen; vanaf oktober 2021: studiegroep Lichenen *!
Bij deze studiegroep verdiepen de leden zich in korstmossen.
Een korstmos is een samenlevingsvorm van een alg en een schimmel.
Deze samenlevingsvorm noemen we een symbiose. Deze organismen groeien op bomen, hout en stenen.

Laurens Sparrius hield op 21 november 2019 een mooie en goedbezochte presentatie over korstmossen.
Er was voldoende interesse om, onder de vlag van Natuurlijk Delfland, een studiegroep samen te stellen; die nu als studiegroep van Den Haag wordt voortgezet.

De groep is actief in het winterhalfjaar: van oktober tot en met maart.
Elke maand wordt op een zaterdag een excursie / inventarisatie georganiseerd.
Op verzoek zijn ook studie-bijeenkomsten mogelijk.
De groep is bedoeld voor mensen die graag meer willen weten van korstmossen, om samen de kennis op te doen. Bij de studiegroep zijn lichenologen, korstmos-deskundigen,  op de achtergrond betrokken.

De vondsten van de groep worden gemeld op waarneming.nl :

Je bent van harte welkom om een keer mee te lopen.
Wil je vaker mee dan is een  lidmaatschap van de KNNV verplicht.
De studiegroep richt zich op onze hele regio.
De afdeling waar je lid van bent of wilt zijn is naar keuze.

Informatie en aanmelden bij de coördinator
Karel Gort: lichenen@den-haag.knnv.nl
06 – 38 33 07 62

Aankomende/recente activiteiten:
Deze worden hieronder en/of in de Agenda vermeld.

Het doel van een studiegroep is om met elkaar heel veel te leren van korstmossen. Je hoeft niet direct grote kennis van dit onderwerp te hebben wel verwachten we een actieve deelname. Belangstellenden die kennis willen maken met de studiegroep worden uitgenodigd deze bijeenkomst bij te wonen. Als je wilt blijven komen is een lidmaatschap vereist. Deze studiegroep staat open voor alle leden van de KNNV.

*Vrij naar de Nieuwsbrief van oktober 2021 van KNNV afdeling Den Haag:

Studiegroep Lichenen (voorheen korstmossen)
Zoals mogelijk al bekend wordt de naam korstmos veranderd in licheen.
In het tijdschrift van de BLWG, Buxbaumiella nr. 122, wordt hier uitvoerig op ingegaan.
In de praktijk blijkt ‘mos’ van het laatste gedeelte van de naam ‘korstmos’ soms verwarrend te zijn voor beginners, omdat deze geassocieerd worden met blad- en levermossen en niet met korstmossen. Licheen is dus een nieuw woord om voortaan dit bijzondere symbiotische organisme te benoemen.