Bij fotowedstrijd meerkoetnest 2021

(Deze pagina “verdwijnt” na afloop van de fotowedstrijd meerkoet-nest).


DOE MEE AAN DE FOTOWEDSTRIJD MEERKOETNEST 2021

In april en mei 2021 houden we een fotowedstrijd met als onderwerp nesten van meerkoeten;
voor meer over de wedstrijd: kijk op de inzendpagina.


Uit: de Nieuwsbrief KNNV afdeling Den Haag van april 2021
Meerkoet door Anna Kreffer

MEERKOETEN

In de winter zijn ze te zien in grote groepen, onze meerkoeten. In het voorjaar verandert dat en worden ze fel tegen elkaar, het broedseizoen komt eraan! De mannen meerkoet dulden opeens geen andere mannen meer in hun omgeving, ze vechten elkaar het water uit. Als waterkemphanen gaan ze tekeer, met vleugels en snavels imponeren ze in een groots watergekletter, zelfs een beetje onderwaterdrukken hoort erbij. De dames meerkoet kijken belangstellend toe en bedenken hoe het is om met zo’n sterke man wat te beginnen.

HOE HERKEN JE EEN MEERKOET

De naam Meerkoet is het voor mij makkelijk te onthouden: koet en koe, beide Nederlandse zwartwit dieren. Meerkoeten zijn zo groot als een voetbal, roetgrijs gekleurd met een zwarte kop, een spitse, witte snavel en een wit vlakje boven de snavel. De vleugels hebben een smalle witte rand. Van oorsprong zijn meerkoeten echte moerasvogels, de poten zijn ontworpen om te lopen op de drijvende vegetatie van een moeras.

WAAR ZIJN MEERKOETEN TE VINDEN

In bijna alle sloten, parken en plassen kun je meerkoeten tegenkomen. Ze broeden vaak in (riet)planten langs de oever, maar maken ook nesten in het midden van een sloot.

BROEDEN

Meerkoeten broeden van maart tot in juli. Ze maken nesten van riet, takken en wortels, in de stad gebruiken ze ook allerlei zwerfafval. Meerkoeten leggen 6 tot wel 10 eieren, in Den Haag heb ik nooit meer dan zes jonkies gezien, meestal vier. Ze kunnen twee tot drie legsels per broedseizoen hebben. Meerkoeten broeden 21-25 dagen. De jongen verlaten het nest meteen na het uitkomen, maar blijven nog een tijdje in de buurt, gelijk hebben ze, ze worden dan nog gevoerd door de ouders. Na een maand of drie zijn de vleugels sterk genoeg en kunnen ze uitvliegen.

WAT EET EEN MEERKOET

Meerkoeten eten vooral waterplanten, gras en, als er jongen zijn, ook allerlei waterdieren, als slakken en visjes. Meerkoeten zie je geregeld duiken naar voedsel. Doordat hun verenkleed veel lucht vasthoudt, moeten ze moeite doen om onder water te komen; ze maken een sprongetje bij het duiken en zetten zich met hun poten af. Kort daarop komen ze als een grote dobber weer naar boven. Ze komen ook op brood af wat mensen geven, maar geef niet te veel. Het is niet gezond voor ze en alles wat ze niet eten trekt dieren als ratten aan of het zinkt naar de bodem en vervuilt het water.

BIJZONDER

Bijna een vijfde deel van alle Europese meerkoeten broedt in Nederland. In Europa neemt het aantal meerkoeten helaas af, reden om hier zuinig te zijn op deze markante vogels.